Welkom bij

Wereldwinkel Purmerend

Bolga manden uit Ghana

Heb je ze al gezien? De prachtige Bolga manden uit Ghana.
 
Bolga manden
De Bolga manden van Gone Arty zijn prachtige handgemaakte mand en afkomstig van de dorpen rond Bolgatanga, in het Noord-Oosten van Ghana. 
 
Materiaal
De Bolga mand wordt enkel in de omgeving van Bolgatanga geproduceerd, waar het landschap niet geschikt is voor het verbouwen van groenten en fruit. De belangrijkste grondstof van de mand is savannegras, wat daarentegen wel volop groeit in het Noord-Oosten van Ghana. Het savannegras is soepel, stevig en duurzaam.
 
Het proces
De wever gaat eerst naar de markt, waar het stro gekocht wordt. Ze kopen verschillende afmetingen stro, sommige voor de verticale basis, anderen voor de kruislings geweven horizontalen. De wever splitst vervolgens een stuk stro in twee. Deze twee stukken stro worden bevochtigd met water en vervolgens met de palm van hun hand over hun dij gerold. Dit maakt het stro zacht en kneedbaar.
 
Ook tijdens het weven spuit de wever 
voortdurend water op de mand om het stro kneedbaar te houden. 
 
Zodra de wever de mand heeft voltooid, nemen ze een scheermes en snoeien ze al het overtollige stro uit de mand. 
 
Het maken van één mand duurt bijna een hele week!
 
In de winkel
Geen enkele mand heeft hetzelfde design. Er past er dus altijd wel eentje bij jouw interieur. Dus zoek je nog een geschikte mand voor al die tijdschriften die overal maar liggen? Kom dan langs vanaf maandag 21 januari.
 
 
Tip
Een iets vervormde mand krijg je weer in model door hem nat te maken met de plantenspuit, weer in vorm te trekken en te laten drogen.