Welkom bij

Wereldwinkel Purmerend

Handbeschilderd keramiek uit Mexico

Fraaie met de hand beschilderde potten, schalen  en decoratieve objecten uit Mexico. De vrouwen beschilderen het met een eigen ontwerp, waardoor geen schaal of pot hetzelfde is. De oude traditie maakt sterke producten, ze kunnen zowel binnen als buiten staan, alleen bij vorst moeten ze naar binnen.

Het basismateriaal van de bloempotten is klei, afkomstig uit de Mexicaanse heuvels. Daarvan wordt gietklei gemaakt, die vervolgens in mallen wordt gegoten. Op dit moment zijn er 400 verschillende mallen, van kleine decoratieve objecten als kikkers, tot grote tuinobjecten van bijna een meter. Na het drogen gaan de producten in een grote elektrische oven. Dan volgt de decoratie. Eerst tekenen de vrouwen met potlood een ontwerp, om het vervolgens met verf in te vullen. Hierna gaan ze wederom in de oven waardoor de felle kleuren zichtbaar worden. Dan een laag glazuur en voor de laatste keer worden ze gebakken. Voorheen gebruikte men natuurlijke verfstoffen uit de klei zelf. Nu kiest men voor fellere kleuren – afkomstig van de groothandel – zodat het kleurgebruik beter aansluit bij de trends van vandaag. 

 Techniek
De techniek die ruim 500 jaar in Mexico wordt toegepast, komt oorspronkelijk uit Noord-Afrika. Tijdens de bezetting van Spanje gaven de Noord Afrikaanse Moren de techniek aan de Spanjaarden door, die het op hun beurt in de 15e en 16e eeuw mee naar Latijns-Amerika namen. Hoewel de modellen, designs en kleurencombinaties in de loop der eeuwen veelvuldig zijn veranderd, is de relatie met Marokkaans aardewerk nog steeds herkenbaar.

 

 

Werkgelegenheid
Een groot familiebedrijf maakt de potten. De werknemers werken onder goede omstandigheden, uit de zon en uit de wind, schone nette arbeidsplaatsen, goede lonen, vakantiedagen, overuren worden betaald, goede sanitaire voorzieningen. Er werken voornamelijk vrouwen die met het inkomen dat ze verdienen onder meer het schoolgeld voor hun kinderen kunnen betalen. Alleen het fysiek zware werk, zoals het gieten van de objecten en het in- en uitladen van de ovens doen de mannen.

Wat overigens ook belangrijk is om te weten is dat een gedeelte van de opbrengst wordt geïnvesteerd in goede productiemiddelen, zoals een elektrische oven. Dankzij de nieuwe oven is de productie gestegen, waardoor de werkgelegenheid kan groeien.