Welkom bij

Wereldwinkel Purmerend

Koken en tafelen

Deze noedels zijn gemaakt van zilvervliesrijst en rijstzemelen. Daardoor zitten er meer vezels in dan in witte noedels. Maar ze zijn net zo supersnel klaar en smaken net zo goed in je curry, wokgerecht of salade. Pittig of zoetzuur, warm of koud, je kunt er alle kanten mee op. Best verrassend, eigenlijk.

NamOm Agricultarist Group in het Noordoosten van Thailand is al jaren een succesvolle leverancier van fairtrade Pandanrijst. Sinds kort verbouwen enkele leden van de groep ook chainat, de specifieke rijstvariant die nodig is voor het maken van rijstnoedels. 

Door de aanhoudende droogte staat de Thaise overheid in veel rijstgebieden geen tweede oogst toe. Als het land eenvoudig te irrigeren is, bijvoorbeeld met water uit de rivier, kan hierop een uitzondering worden gemaakt. Een 30-tal leden van de NamOm groep heeft land dat grenst aan de rivier Chi. Zij besloten op verzoek van Fair Trade Original om in de rustige periode chainat te verbouwen, naast de productie van hun Pandanrijst.

De boeren ontvangen, net als voor de Pandanrijst, voor hun chainat rijst een ontwikkelingspremie. En aangezien meerdere partijen al belangstelling hebben getoond voor de verkoop van de fairtrade noedels, kan dit een mooie aanvulling betekenen op het totaal. De premie wordt gebruikt voor projecten die de boeren zelf belangrijk vinden. In 2015 liep dit uiteen van de aanschaf van biologische mest tot de bouw van een schoolgebouw en het verbeteren van de weg.