Welkom bij

Wereldwinkel Purmerend

Hartverwarmend product uit Kenia

Jameson Nyanchoka, eigenaar van Crafts Caravan in Nairobi is een man met een hart op de juiste plaats. Dat onder zijn leiding onder andere prachtige hartjes van de warme zachte kisisteen worden gemaakt, komt dan ook overeen met de wijze waarop hij zowel zakelijk als privé in het leven staat. Een mooi verhaal.

Geschiedenis
De organisatie Crafts Caravan kent een bijzondere ontstaansgeschiedenis. In 2003 ging het bedrijf waar Jameson indertijd werkte, failliet. Hiermee was ook het kleine pensioen dat hij en zijn collega’s hadden opgebouwd, verdwenen. Door niet bij de pakken neer te gaan zitten en zijn collega’s te motiveren met de opmerking: “We zijn alles kwijt, maar niet onze kennis en vaardigheden!”, is in 2004 Crafts Caravan opgericht. Het bedrijf werd lid van de COFTA, de Afrikaanse regio organisatie van de WFTO (World Fair Trade Organisation). Dankzij dit lidmaatschap kwam Crafts Caravan in 2009 tijdens de ETFAM, een beurs voor kunstnijverheid in Eindhoven in contact met importeur Tilingo-Nepra. In 2010 plaatste de importeur zijn eerste, zij het kleine, order. In 2011 bezocht Tilingo-Nepra het bedrijf en plaatste een grote order. Sindsdien gaat het goed met het bedrijf.

Toekomst 
Aanvankelijk werden de producten namelijk in een schamel onderkomen vervaardigd, geld om te investeren was er niet. Dankzij de grote orders, is Craft Caravan verhuisd naar een goed geoutilleerde werkplaats met opslagruimte en voorzien van verwarming. Bovendien is er in de werkplaats ook ruimte voor het scholen van de medewerkers, zodat er kan worden geïnvesteerd in het ontwikkelen van nieuwe producten en modellen van kisisteen. Voor het werk dat ze verrichten ontvangen de medewerkers een eerlijk loon waardoor ze in hun primaire levensbehoeften kunnen voorzien en de schoolkosten voor hun kinderen betaald kunnen worden. Het gezin van Jameson werkt hard mee in het bedrijf. Hij is getrouwd en heeft vier kinderen. Een zoon werkt in het bedrijf als boekhouder, een dochter verzorgt de PR van het bedrijf. Zijn twee andere dochters gaan nog naar school. Het gezin woont in een arme buitenwijk in Nairobi. Zijn vrouw is lichamelijk gehandicapt en werkt niet mee in het bedrijf.
Jameson leeft dus niet als een directeur die het veel beter heeft dan zijn medewerkers. Juist doordat iedereen gelijkwaardig is, is het bedrijf een voorbeeld voor anderen.