Welkom bij

Wereldwinkel Purmerend

Een wereldsgerecht maken met de tajine

Pottenbakkers uit Tunesië maken deze tajines nog steeds handmatig. Vervolgens decoreren vrouwen de schalen stuk voor stuk, ook met de hand.

Pottenbakken is een traditioneel ambacht waar de hele familie aan meewerkt. Daarom is de werkplaats vaak gewoon aan huis. In Tunesië heerst grote werkeloosheid en nog steeds hebben veel mensen geen scholing. Traditioneel ambachtswerk is voor hen een belangrijke manier om toch een inkomen te verdienen.

Recept

Ingrediénten: 1 theelepel (tl) basterdsuiker, 1/2 tl zout, 1 tl zwarte peper, 1 tl kaneelpoeder, 1 tl gemberpoeder, 4 el olijfolie, 600 gr lamslappen in stukken van 5 cm, 1 ui fijngesnipperd, 1 teentje knoflook fijngehakt, 250 gr kleine champignons, 100 gr groene olijven zonder pit gehalveerd.

  1. Schep suiker, zout, peper, kaneelpoeder en gemberpoeder door elkaar.
  2. Verhit de olijfolie in een tajineschaal en bak het vlees rondom bruin. Strooi het suikermengsel erover en schep de ui en knoflook erdoor.
  3. Voeg zoveel heet water toe dat het vlees net onderstaat. Zet het deksel op de tajine en laat het geheel 75 minuten zachtjes stoven.
  4. Leg zodra het vlees gaar is de champignons en olijven erop en schep er een paar lepels stoofvocht over. Breng opnieuw aan de kook en laat nog 10 minuten stoven met het deksel op de tajine. Schep het geheel daarna om en serveer.

Eet smakelijk!